środa, 10 listopada 2010

Banan, francuz, french twist - kok francuski.

Kok francuski jest jednym z najstarszych, najbardziej eleganckich, ale zarazem najłatwiejszych do uczesania koków. Osobiście znam panie, które codziennie rano właśnie tak czeszą się do pracy. W tym sezonie tak zwany Francuz powraca, nie tylko w wersji klasycznej, ale również z urozmaiceniami, luźnymi pasmami i zdobieniami. Kolejna inspiracja tego sezonu, kolejny powrót do lat 50 i 60.





Jak uczesać kalsyczny kok francuski?

1. Wszystkie włosy zaczesujemy na jedną stronę. Lakierujemy i wygładzamy.


2. Przedziałek tworzymy zaraz za środkiem głowy, bliżej strony, na którą zaczesaliśmy włosy.


3.Zabezpieczamy włosy mocnymi wsuwkami, przypinając je na krzyż, dla lepszego zabezpieczenia.


4.Po zabezpieczeniu wsuwkami należy ponownie wygładzić przypiętą część.


5.Włosy z drugiej części układamy na dłoni, zaczesujemy, lakierujemy i wygładzamy.


6. Przykładamy drugą dłoń do przedziałka z wsuwkami i wokół niej okręcamy włosy, tworząc charakterystyczny rulon.


7. Formujemy i dopracowujemy kształt rulonu, przytrzymując go. Wygładzamy wystające włosy i lakierujemy.



8. Kiedy rulon ma odpowiedni kształt mocujemy go kokówkami lub wsuwkami.


9. Pozostałą, górną część włosów zawijamy po wewnętrznej części rulonu, jeżeli trzeba przypinamy kokówkami.



10. Całość wygładzamy i lakierujemy.


Więcej tu. Powodzenia.

2 komentarze:

  1. Kocham koki, żeby tylko mnie tak wychodziły jak na przedstawionych zdjęciach. No cóż, na jednej próbie się nie skończy, choć pewnie przydałby się ktoś kto na żywo by mi pomógł ;) -mika

    OdpowiedzUsuń
  2. super fryzura ...

    OdpowiedzUsuń