poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia - Rafaello a'la Skalska.


 składniki i przyrządy do nabycia (na jedną blaszkę ciasta):
 - paczka herbatników
- litr mleka
- 2 budynie śmietankowe
- dwie paczki wiórek kokosowych
- 2 cukry waniliowe
- kostka masła
- blaszka
- mikser
- papier do pieczenia


najpierw należy ugotować dwa budynie i je schłodzić (co patrząc na temperaturę za oknem nie będzie trudne, wystarczy wystawić garnek na kwadrans za okno). w tym czasie blaszkę wykładamy papierem i układamy na spodzie pierwszą warstwę herbatników. kiedy budyń jest schłodzony, miksujemy kostkę masła, dodając częściami budyń, cukier waniliowy i kokos. 


kiedy masa jest już dobrze wymieszana, smarujemy nią herbatniki. następnie układamy kolejną warstwę herbatników, smarujemy kolejną warstwą masy, aż osiągniemy wysokość blaszki. na górze musi być warstwa masy, którą obficie sypiemy kokosem i ewentualnie kawałkami czekolady. ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby herbatniki zmiękły od masy.


smacznego i udanego świętowania dziś, hej!

5 komentarzy:

  1. OOOoo super:) Wygląda smakowicie. Wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    Pozdrawiam,

    Malko

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię takie ciasta bez pieczenia ! Są szybkie i bardzoo pyszne !
    Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń