sobota, 15 lutego 2014

Przepis na łososia z wędzonym serem, podawanego na kuskusie.


Kolejne danie, tym  razem danie z wczorajszej, "walentynkowej" kolacji u Skalskich. Jedno trzeba Skalskiemu przyznać - cwany jest fest, zakłady ze swoją narzeczoną umie tak poodwracać, że przegrywam w momencie, kiedy w końcu mogłabym się doczekać przygotowanej przez niego kolacji. Ale że Skalska jest mniej cwana niż Skalski, pół dnia przesiedziałam w kuchni, tworząc "trzy dania, których w naszej kuchni jeszcze nie było". I choć, jak już wiecie, fanką łososia nie jestem, tak ten wyszedł nawet zjadliwy, więc polecam ;-)

składniki:
- filety z łososia
- żółty, najlepiej wędzony ser
- świeża natka z pietruszki
- bułka tarta
- limonka
- oliwa z oliwek


1. Wyciśniętym sokiem z połowy limonki, polewamy filety.


2. Posypujemy filety bułką tartą.
3. Ser kroimy w plastry o grubości 1 cm i układamy po jednym na każdym filecie.
4. Posiekaną natkę pietruszki układamy na serze.


5. Przygotowane filety układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 12 minut w 200 stopniach.


6. Ja podałam z kuskusem i brokułami, Wy możecie podać z czym tylko chcecie ;-)


Enjoy!

3 komentarze:

  1. Boje sie sprobowac lososia, nie wiem dlaczego ale zawsze mnie od niego odrzuca. I nienawidze pietruszki;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczony łosoś jest pyszny, ale wedzonego nie znoszę

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam.Pycha:-)

    OdpowiedzUsuń