niedziela, 2 listopada 2014

Kuchenne rewolucje Skalskiej: Przepis na kruche ciastka z cukrem kandyzowanym, cynamonem, kakao i orzechami włoskimi.


Dziś na szybko, chciałam podziękować wszystkim osobom, które podsyłają mi maile, bądź martwią się w komentarzach o moje zdrowie i aktualny, podobno błogosławiony stan - czuję się bardzo dobrze, połowa ósmego miesiąca za mną, co oznacza, że ostatnia prosta przede mną ;-) Póki co, przemeblowuję i przystosowuję dom dla nowego członka rodziny, a w wolnych chwilach zamykam się w kuchni i, jakby to nie zabrzmiało, spędzam dużo czasu siedząc przy piekarniku. I nie zagłębiając się dalej w temat, przedstawiam Wam dziś przepis na ekspresowe, kruche ciastka z cukrem kandyzowanym, cynamonem, kakao i orzechami włoskimi.

Składniki:
60 dkg mąki
1 kostka margaryny lub masła
20 dkg cukru pudru
2 żółtka, 1 całe jajko
2 łyżki śmietany - jak się dzisiaj okazało, jeśli nie macie, to nic się nie stanie ;-)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier kandyzowany
cynamon
kakao
orzechy włoskie

Wszystkie składniki zagniatacie w ciasto (ja zrobiłam dwa ciasta, do jednego dodałam 3 łyżki kakao, przez co ciastka są ciemne i inne w smaku):
 

Rozwałkowujecie na grubość około pół centymentra, wykrawacie kształt jaki chcecie i układacie ciastka na blaszce. Następnie pędzelkiem nakładacie białko na każde ciastko, potem posypujecie cukrem, cynamonem i orzechami (każdym z osobna lub wszystkim na raz):


I po tym etapie ma to wyglądać tak:


Następnie sru do pieca rozgrzanego do 170 stopni na całe 15 minut, po których wyciągacie gotowe, pachnące ciastka ;-) Enjoy!

2 komentarze:

  1. zapachniało mi już świętami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmmm, to juz wiem co moj chlopak znajdzie w swoim pudelku ze sniadaniemw pracy! :)

    OdpowiedzUsuń