piątek, 28 listopada 2014

Kuchenne rewolucje Skalskiej: Szarlotka z budyniową pianą.


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
200-250g margaryny
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany

Składniki na masę jabłkową: 
2 kg jabłek
1 kisiel
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy

Składniki na pianę:
4 białka
2 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy

Przyznam szczerze, że pomysł na opublikowanie tego przepisu tu pojawił się wtedy, kiedy już miałam gotowe ciasto, podpieczony spód i zaczęłam wykładać masę jabłkową - od tego momentu też, możecie zobaczyć efekty na zdjęciach. Myślę jednak, że nikt nie będzie miał problemu z wyrobieniem ciasta, obraniem i posiekaniem jabłek, czy ubiciem piany mikserem ;-) Ale od początku.

1. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, żółtka i śmietanę, po czym zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię w chowamy do lodówki na 30 minut.
2. W czasie, kiedy ciasto leżakuje w lodówce, obieramy jabłka, kroimy je w kosteczkę lub ścieramy na tarce, a następnie mieszamy je z cukrem, cynamonem, kisielem (osobiście robiłam i wersję z kisielem i bez - obie bardzo dobre w smaku) i sokiem  z cytryny.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i budyń.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Dzielimy ciasto na dwie części - z pierwszej rozwałkowujemy spód, który nabijamy widelcem (żeby równo wyrosło i się podpiekło) i pieczemy 10 minut.


6. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową... 


a na nią budyniową pianę. 


7. Z pozostałego ciasta wycinamy paski, układamy na pianie w kratkę (oczywiście kratka jest tylko moim pomysłem, i choć może nie wygląda, to włożyłam w nią naprawdę całe serce :P), nabijamy widelcem...


i sru do piekarnika na 50 minut.


TA - DA - DAM!


Smacznego ;-)

6 komentarzy:

  1. Oooo zjadłabym ! :)
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. oj teraz zjadłabym! do herbatki ze śliwką, cynamonem i imbirem pasowałaby idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Może głupie pytanie,ale wolę je zadać...Czy budyń waniliowy dodajemy w "zrobionej" postaci czy sam proszek łączymy z ubitąpianą z białek?bardzo proszęo odp,chcę go upiec na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najpierw go gotujemy, studzimy i dopiero potem mikserem robimy z niego masę ;-)

      Usuń